Afbouwen van nicotine verslaving

Elk jaar weer proberen er honderden tot duizenden mensen te stoppen met roken. Zij doen verwoede pogingen om de sigaret definitief in de ban te doen, maar vaak zonder succes. En als er al succes wordt behaald, vervallen ze al snel weer in hun oude gedrag. Zonde, want we weten allemaal dat roken schadelijke effecten heeft voor onze gezondheid. Toch is het voor iedereen mogelijk om te met roken te stoppen, mits je de juiste middelen tot je beschikking hebt. De elektrische sigaret kan daarin een grote rol spelen.

Het probleem van sigaretten roken 

Wanneer je een sigaret rookt, komt er automatisch nicotine in je lichaam. Die nicotine zorgt ervoor dat receptoren in de hersenen de neurotransmitter ‘dopamine’ activeren. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat je een geluksgevoel ervaart. Hartstikke prettig natuurlijk, maar het werkt ook verslavend. Kort nadat je een sigaret hebt gerookt, neemt het dopaminegehalte in je lichaam af en ervaar je dus minder geluk dan kort daarvoor. Om toch hetzelfde geluk te ervaren ben je snel geneigd om weer een sigaret op te steken. In combinatie met de verslavende werking van nicotine zorgt dit ervoor dat je blijft roken. Erg ongezond en schadelijk voor de gezondheid op de lange termijn.

Nicotine langzaam afbouwen 

Diverse onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Wil je de sigaret definitief vaarwel zeggen, dan moet je nicotine langzaam afbouwen. Het heeft voor de meeste mensen geen zin om in één keer te stoppen met roken. Door rustig af te bouwen krijg je nog wel nicotine binnen, maar elke keer een beetje minder. Als je dit op de goede manier doet en ook de wil hebt om te stoppen met roken, gaat het je zeker lukken. De elektrische sigaret helpt hier verder bij. Met deze vervanger voor de ongezonde sigaretten krijg je weliswaar nog een kleine hoeveelheid nicotine binnen, maar dit is veel minder dan bij gewone sigaretten. Wel ervaar je hetzelfde gevoel als wanneer je een sigaret gebruikt. Met als grote voordeel dat je geen teer meer binnen krijgt. En juist teer is het gemeenste en meest vieze element van standaard sigaretten.

Kortom, bouw je nicotine verslaving rustig af door iedere keer iets minder te roken en laat vervolgens de sigaretten langzaam overgaan in de elektrische sigaret. Ook jij kunt op deze manier stoppen met (traditioneel) roken!