E-sigaret zorgt snel voor drastische vermindering koolstofmonoxide in bloed van rokers

Dat een roker rond loopt met een koolstofmonoxide (CO) bom in zijn bloed is één van de minder belichte aspecten van het roken. Overheid en gezondheidsclubjes wijzen veel sneller naar carcinogene elementen of nicotine in de rook. Koolstofmonoxide is een cel agressieve stof die de rode bloedcellen bindt waardoor ze geen zuurstof kunnen opnemen. Het resultaat is dat een roker geleidelijk aan zijn organen structureel minder voorziet van zuurstof die zijn of haar organen in goede conditie houdt. Koolstofmonoxide tast uiteindelijk de organen en het hart aan.

In een reportage van het Vlaamse programma “Koppens”  van de Vlaamse zender “één” op 18 september j.l. waar een rokende reporter een CO test ondergaat bij professor Baeyens (Katholieke Universiteit in Leuven) blijkt dat een waarde van 71 ppm voor een roker voor kan komen. Volgens professor baeyens is dit tegen het randje van het aanvaardbare.

Na vijf dagen gebruik van een elektronische sigaret, als alternatief voor een gewone sigaret blijkt uit de meting dat er een 87% daling is ingezet in de waarde van de meting. De meting wees op dat moment waarde 9 ppm aan. Aangetoond is dus dat een overstap van sigaretten naar e-sigaretten de CO verdrijft, maar ook dat “dampen” er dus voor zorgt dat al in de eerste week na het in gebruik nemen van de elektronische sigaret het CO risico drastisch omlaag trekt. E-sigaretten produceren geen koolmonoxide en na meer dan een week gebruik zal de carboxyhemoglobine waarde terug zijn op een initiële waarde die normaal is bij mensen (zo tussen de 0,5 en 1,5% carboxyhemoglobine).

Professor Baeyens toont hiermee op het gebied van het zeer schadelijke koolstofmonoxide aan dat de elektronische sigaret kan bijdragen als minder schadelijk alternatief voor sigaretten en andere tabaksproducten.

prof. Frank Baeyens en Dinska Van Gucht zijn als onderzoekers van de Katholieke Universiteit van Leuven, betrokken bij een onderzoek onder E-dampers m.b.t. de beleving en de effecten van het dampen. De resultaten van dit onderzoek worden op korte termijn verwacht.

bron: Reportage KOPPENS – E-sigaret op TV1 België op 18 september 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *